O anchetă de presă realizată de mai multe publicații europene a scos la iveală o serie de abuzuri petrecute la granița dintre Croația și Bosnia-Herțegovina.
În cadrul anchetei au fost publicate și imagini care arată cum un bărbat mascat, despre care autorii spun că ar fi un polițist croat de la forțele speciale, lovește mai mulți migranți și îi împinge de partea cealaltă a frontierei, către Bosnia, stat care nu face parte din Uniunea Europeană.
Potrivit Euronews, acest tip de deportare încalcă legislația europeană.
Ancheta a fost realizată de jurnaliști de la Lighthouse Reports, Libération, Der Spiegel și ARD.
După publicarea anchetei de presă, mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului au criticat acțiunile autorităților croate și au făcut apel la respectarea drepturilor migranților, garantate prin lege.
Jelena Sesar, cercetător privind Balcanii la Amnesty International, a declarat că ancheta oferă „cele mai noi dovezi că deportarea ilegală și violența împotriva solicitanților de azil și a migranților sunt evenimente obișnuite la frontierele externe ale UE”.
„În timp ce însemnele de identificare sunt îndepărtate în mod deliberat de pe hainele oficialilor, este clar că uniformele, armele și echipamentele lor sunt identice cu cele folosite exclusiv de forțele speciale din Croația, care au devenit deja cunoscute pentru că au făcut deportări violente timp de ani întregi”, a continuat Sesar .
Comisia Europeană a anunțat în repetate rânduri că se opune practicilor de acest tip și le-a reamintit statelor membre că acestea sunt ilegale.
Dar, potrivit Amnesty, Executivul comunitar „continuă să închidă ochii în fața încălcării flagrante a legislației UE și chiar continuă să finanțeze operațiunile Poliției din unele dintre aceste țări”.
„Fondurile Comisiei Europene au fost folosite de autoritățile croate pentru a cumpăra echipamente de poliție și chiar pentru a plăti salariile oficialilor de frontieră, ceea ce a făcut ca UE să fie complice la aceste încălcări ale legii”, a spus Sesar.
Comisia Europeană și Ministerul croat de Externe nu au transmis niciun punct de vedere până în prezent.